Skip to main content

VĎAKA PROJEKTU LAND4CLIMATE MÔŽEME IMPLEMENTOVAŤ PRÍRODE BLÍZKE OPATRENIA PRIAMO V REGIÓNOCH

Naším cieľom v rámci projektu LAND4CLIMATE je zhodnotiť klimatické riziká a navrhnúť efektívne prírode blízke opatrenia (NBS), ktoré nám pomôžu tieto klimatické riziká znížiť.  Okrem toho sa zameriavame sa na rozvoj biznis modelov, ktoré zabezpečia spravodlivé a udržateľné stratégie pozemkovej politiky pre implementáciu prírode blízkych opatrení uplatniteľné v rôznych regiónoch Košického kraja. Chceme tiež podporiť replikáciu úspešných modelov a rozšírenie osvedčených postupov tak, aby sme zvýšili odolnosť našich regiónov voči prejavom klimatickej zmeny a prispeli k ochrane životného prostredia.

Nie sme sami, ktorí riešime podobné problémy. Spolu s projektovými partnermi z krajín ako sú Česko, Rakúsko, Nemecko, Belgicko, Taliansko a Rumunsko, nás spája snaha o zvýšenie klimatickej odolnosti .

Tentokrát nás hostili partneri projektu z Rumunska v meste Temešvár.

PRAKTICKÝ ZAČIATOK

Hneď v prvý deň  sme sa spoločne presunuli na terénne výjazdy k lokalitám, kde  naši rumunskí partneri projektu plánujú implementovať prírode blízke opatrenia. Priamo na vybraných lokáciách sa uskutočnili praktické diskusie a prezentácie o aktuálnych plánoch a najbližších krokoch a cieľoch, ktoré by chceli implementáciou NBS opatrení dosiahnuť. Vďaka tejto časti dostali účastníci stretnutia možnosť nazrieť na miesta, o ktorých doposiaľ len počúvali.

HLAVNÉ TÉMY DISKUSIÍ

Program stretnutia bol nabitý zaujímavými prezentáciami workshopmi a diskusiami, ktoré sa venovali rôznym aspektom implementácie NBS.

Jednou z kľúčových častí stretnutia bola diskusia o hodnotení klimatických rizík a identifikácii tzv. „hotspotov“, kde môžu mať implementované prírode blízke opatrenia najväčší dopad na územie. Spoločne sme sa aktívne zapojili do workshopov, kde sme mali navzájom možnosť prispieť svojimi nápadmi a zdieľať naše skúsenosti.

Počas workshopov sme sa venovali výsledkom analýzy klimatických rizík, na základe ktorej sme získali cenné poznatky o konkrétnych rizikách, ktorým čelíme v našich výskumných oblastiach (v našom prípade v povodí Roňavy.) Identifikovali sme takzvané „horúce miesta“, kde sa problémy ako vlny horúčav, suchá, silné zrážky a povodne prejavujú najvýraznejšie. Tieto faktory majú vážny dopad na miestne komunity a ekosystémy, a preto je nesmierne dôležité, aby sme na ne reagovali efektívnymi a udržateľnými riešeniami.

V skupinách sme diskutovali o konkrétnych prístupoch, ako môžeme tieto prírode blízke opatrenia (NBS) implementovať práve v týchto citlivých oblastiach. Spoločne sme brainstormovali a vymenili sme si naše nápady, pričom sme sa snažili prísť s inovatívnymi a praktickými návrhmi, ktoré by mohli pomôcť zmierniť klimatické riziká. Každý účastník prispel svojimi skúsenosťami a znalosťami, čo vytvorilo dynamickú atmosféru a podporilo našu vzájomnú spoluprácu.

Naším cieľom je, aby navrhnuté NBS nielen reagovali na existujúce výzvy, ale aj aby boli prispôsobené špecifickým podmienkam Roňavy. Sme presvedčení, že tieto riešenia môžu nielen zlepšiť odolnosť miestnych ekosystémov, ale aj prispieť k kvalite života obyvateľov.

Stretnutie konzorcia LAND4CLIMATE v Rumunsku nám prinieslo množstvo cenných podnetov, ktoré budú slúžiť ako základ pre ďalšie kroky implementácie prírode blízkych opatrení. Tešíme sa na to, ako naše nápady premeníme na konkrétne kroky a vidíme ich pozitívny dopad na našu planétu.

ĎALŠIE INFORMÁCIE O PROJEKTE

Bližšie informácie o projekte LAND4CLIMATE, cieľoch projektu, partneroch projektu a pod. sa dozviete TU