Skip to main content

VĎAKA PROJEKTU UPSCALE SPÚŠŤAME KURZ S NÁZVOM ÚVOD DO PERMAKULTÚRY UŽ KONCOM OKTÓBRA

MIESTO KONANIA: BRDÁRKA

TERMÍN: 21.10.2024 – 23.10.2024

O KURZE

Kurz je vstupom do sveta permakultúry a vhodný pre úplných začiatočníkov, ale i pre ľudí, ktorí sú svoje stretnutia s permakultúrnymi riešeniami majú a radi by si doplnili svoje získané vedomosti, spoznali ďalších ľudí či zdieľali svoje vízie.

Stretnúť sa budeme môcť s ľuďmi z miestnej komunity, kde aplikujú permakultúrne riešenia už dve desiatky rokov.

Čaká nás pomerne intenzívne trojdnie, počas ktorého nás lektori uvedú do tém:

  • permakultúrna etiku a postoje
  • permakultúrne princípy, ktoré je možné uplatniť v živote.
  • permakultúrny dizajn,
  • krajinné plánovanie a pestovateľské postupy v súlade s princípmi udržateľného života a harmonickej spolupráce človeka a krajiny.

Kurz bude flexibilne nastavený podľa potrieb účastníkov a lektorov, ako i podmienok počasia; pozostáva z teoretických lekcií, ktoré obsahujú aj interaktívne lekcie, skupinovú prácu, diskusie či video prezentácie.

KURZ ZAHŔŇA TIETO OBLASTI

Permakultúra

Na akých etických pilieroch stojí permakultúra, aké sú základné princípy na prácu so živými systémami a ako ich použiť.

Prírodné vzory

Aký význam má pozorovanie a napodobňovanie prírodných vzorov? Čo všetko sa od nich môžeme naučiť a ako nám môžu pomôcť v našich projektoch?

Práca s krajinou

Hoci aj na malej záhradke či na balkóne, musíme vedieť čítať základné informácie o svojom okolí, kontexte v ktorom žijeme a podľa toho vykonávať zásahy.

Práca s ľuďmi

Permakultúra vytvára systémy, v ktorých prosperuje život, samozrejme aj ľudský. Ako si zadefinovať svoje ciele, ako pracovať sám so sebou i s komunitou, ako nevyhorieť?

Najčastejšie štruktúry v permakultúrnom dizajne

Vyvýšené záhony, lesná záhrada a jedlý les, živé ploty, bylinková špirála, nemecká kopa, malé intenzívne systémy – ako a kde je optimálne ich použiť?

Voda v záhrade a krajine

Zachytávanie, uchovávanie a efektívne využívanie vody – ako na to. A aké sú možnosti čistenia a predchádzania vzniku odpadových vôd?

Pôda, rastliny, zvieratá

Základné pestovateľské postupy, ako sa starať o pôdu a zúrodňovať ju. Ako ekologicky chrániť plodiny proti prípadným škodcom? Čo zvieratá a ich zapojenie do systému?

Permakultúra v bežnom živote

Ako sa môžem v dennom živote priblížiť k udržateľnosti?

Praktická lekcia

Ukážka výroby biouhlia, ukážka bezorebného pestovania, zrýchlená ukážka návrhu, alebo ukážka práce s komunitou… Aj keď je kurz „uvodný“ – okúsiť si budete môcť aj niečo praktické. Čo to bude – rozhodneme podľa potrieb skupiny, počasia a aktuálnej dispozícií priestoru, v ktorom sa kurz koná.

Komentovaná prehliadka Prírodných záhrad

Počas kurzu si prehliadnete Prírodné záhrady Brdárske dvojičky – s výkladom správcu.

TRVANIE

Kurz obsahuje 18 lekcií a jeho cieľom nie je rozobrať všetky témy permakultúry do technologických detailov, ale oboznámiť účastníka s celou šírkou permakultúry tak, aby bol schopný efektívne pokračovať ďalej v samoštúdiu podľa svojich potrieb a nestratil sa v informáciách niekedy aj mylne publikovaných pod heslom „permakultúra“.

LEKTORI

Kurzom sprevádzajú lektori, ktorí sa dlhodobo prakticky venujú permakultúre vám okrem „povinných lekcií“ pozdieľajú svoje skúsenosti z rôznych oblastí – od pestovania, cez staviteľstvo, použitie permakultúrnych princípov vo firmách či vo vzdelávaní.

Jozef Fekiač

Permakultúrny dizajnér, konzultant a realizátor. Permakultúre sa venuje vo všetkých oblastiach života, ktoré v okolí chýbajú –podieľa sa na budovaní lesného klubu, orezáva staré stromy, buduje jazierka. Vo svojej práci radí ľuďom ako „uchopiť“ ich pozemok, radí ako s vodnými systémami, pomáha realizovať základné prvky i kompletné celky a najradšej sa venuje jazierkam.

Janka Konáriková

Permakultúrna dizajnérka, environmentalistka a podnikateľka. „Žijem v zóne 1 a 5 🙂🙂 a hľadám prienik medzi podnikaním v komerčnej oblasti a permakultúrou.“

ĎALŠIE INFORMÁCIE O PROJEKTE

Tréning je súčasťou projektu UPSCALE (Urban Permaculture Solutions for Cooperation Across Lands and Entities)

Program: Interreg Maďarsko – Slovensko  

LINK: www.interreghusk.eu

Projektoví partneri: Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata; Agentúra na podporu regionálneho rozvoja Košice, n.o.

Spolufinancované Európskou úniou